5 tips voor een goede relatie

Een gezonde relatie is een relatie waar beide partners zich vrij genoeg voelen om zichzelf te zijn zonder angsten, intimidatie, of negativiteit van de ander. In een gezonde relatie genieten jullie van elkaars liefde en beantwoorden jullie deze op een goede manier. In een gezonde relatie is vertrouwen, zorg voor elkaar en respect erg belangrijk. In dit artikel lees je over 5 tips die je kunt toepassen in je relatie.

Goede communicatie

De eerste stap naar een gezonde relatie is ervoor te zorgen dat jullie beiden begrijpen wat de ander zijn behoeftes en verwachtingen zijn. Dit kun je bereiken door er samen over te praten zonder de ander te veroordelen. Er zullen tijdens zijn waarin jullie het niet eens zijn met elkaar, maar dit hoeft niet tot een conflict te leiden. Probeer een tussenweg te vinden die voor jullie allebei goed voelt. Geef de ander ruimte als die dat nodig heeft en steun hem/ haar waar nodig. 

Lol maken

Doe leuke dingen samen, dit hoeft niet heel uitgebreid maar kan ook door bijvoorbeeld samen een film te kijken of een lekkere maaltijd te eten samen. Samen dingen ondernemen brengt je dichter tot elkaar en op die manier leer je ook de interesses van de ander beter kennen en begrijpen. 

Goede seks

Intimiteit in een relatie is heel belangrijk, het hoort je een veilig gevoel te geven en je moet op je gemak zijn bij elkaar. Uiteraard hoeft intimiteit niet altijd seks te betekenen, een knuffel of kus of andere vorm van genegenheid is ook fijn. Toch is seks meer dan alleen lust of romantiek. Het is een overgave van jezelf aan de andere persoon. Wees eerlijk over wat je fijn vind of juist niet. Op die manier leert de ander je nog beter kennen. Een gevoel van samenzijn kan je relatie echt goed doen.

Sorry zeggen

Zelfs in een goede relatie kan het voorkomen dat je iets fout doet en de ander benadeelt of kwetst. Het is altijd goed om oprecht je excuses aan te bieden en niet alleen zodat de ander stopt met zeuren. Accepteer dat je een fout hebt gemaakt, ook al voelt het alsof je niks fout hebt gedaan. Door sorry te zeggen win je het vertrouwen van je partner terug en kun je weer goed met elkaar communiceren. Het laat je partner weten dat je spijt hebt en het niet nog eens zal gebeuren. 

Alleen tijd

Hoe belangrijk tijd samen ook is, tijd voor jezelf nemen is ook goed. Op die manier heb je naast je relatie een uitlaatklep, ga met andere mensen op stap of ga sporten. Doe iets waar jij zelf plezier van hebt, dit kan bijv. ook het lezen van een boek zijn met een wijntje. Als je tijd voor jezelf neemt, heb je elkaar nadien ook nog wat te vertellen. 

Conclusie

Als je deze tips toepast in je relatie zullen jij en je partner meer genieten van elkaar. Maar vergeet niet dat als je in een relatie zit, je jezelf niet moet vergeten. Je hebt je eigen ambities en doelen en bent je eigen persoon. Je wederhelft zal je hierin steunen en motiveren als deze echt van je houdt. Een relatie is zeer bevredigend als je elkaar aanvult.